Skip to content

Gorące rozmowy o biznesie

  • Robienie zakupów
  • Aranżacja i wyposażenie wnętrz
  • Opieka nad grobami
  • Branża budowlana
  • Zdrowie
  • Usługi

Zobacz koniecznie

Graficzny projekt gazety korporacyjnej

Pomysły na jubileusz firmy

Interesujesz się malarstwem cyfrowym? Zapisz się na kurs Photoshop

Czym zachęcić nastolatka do czytania? Kupuj mu książki młodzieżowe!

Platforma rowerowa na hak – co powinieneś o niej wiedzieć?

Superfood po polsku – soki z kwaszonych buraków i kiszonej kapusty

Podstawowe informacje o położniku

Smaczna żywność, która wytrzyma wiele miesięcy – o kiszonkach

Jaka deska na podłogę jest najlepsza?

Srebrne kolczyki z cyrkoniami

  • Home
  • Robienie zakupów
  • Żurek, żur, barszcz biały – czym charakteryzują się te zupy
  • Kulinaria
  • Robienie zakupów

Żurek, żur, barszcz biały – czym charakteryzują się te zupy

Znajdź żurek staropolski w butelce.

W ostatnich latach coraz rzadziej spożywamy dwudaniowe obiady. Przez chroniczny pośpiech, co generuje potrzebę natychmiastowego nasycenia się, chętnie porzucamy myśl o zupie, ograniczając się do posiłków niegdyś serwowanych zazwyczaj jako to drugie danie. Niemniej jednak typowo polskie zupy, jak np. barszcz biały oraz żurek, długo jeszcze będą nam towarzyszyć. Nawet jeśli samodzielnie przyrządzamy je już wyłącznie sporadycznie, to nieprzerwanie stanowią one stałą pozycje w ofercie lokalów oraz restauracji z rodzimą kuchnią, jak również są zwyczajowo serwowane w trakcie świąt Bożego Narodzenia i Wielkiej Nocy.

Żurek a barszcz biały – barszcz biały i żurek – różnica tkwi nie tylkow zakwasie

Kiedy zapyta się obywatela polski o białą zupę gotowaną na mącznym zakwasie, to bezzwłocznie przywoła on albo żurek albo barszcz biały. Wiele osób wręcz nie wie, że to dwa odmienne potrawy, stosując te nazwy zamiennie. Tymczasem zwyczajowo żurek przyrządza się na zakwasie mąki żytniej, z kolei barszcz biały – z zakwasu na mące pszennej. Lecz to nie jedyne, co odróżnia te zupy, choć warto zdecydowanie zaakcentować, że nie ma jednej obowiązującej receptury na barszcz biały i drugiej na żurek. Gotowanie jest przecież sztuką, a każde danie jest odbiciem osobistych upodobań i zdolności kucharza. Co jednakże da się wymienić to fakt, iż w barszczu białym zwykle znajdziemy więcej włoszczyzny oraz grzybów. Barszcz zabiela się również tradycyjnie mlekiem, a do jego zakwaszenia w zastępstwie zakwasu mącznego można wykorzystać sok z ogórków kwaszonych bądź z kapusty kiszonej. Tymczasem z żurkiem sprawa jest bardziej zagmatwana, bo w ramach tej rodziny zup można wydzielić trzy warianty:
– nie za gęsty, lekki żurek, zabielany obficie śmietaną i przyprawiany sporą ilością majeranku, podaje się go przeważnie z chlebem i jajkiem;
– gęsty, kwaskowaty żur sporządzany zazwyczaj ze sporą ilością ząbków czosnku, opcjonalnie na zakwasie z mąki gryczanej i owsianej, serwowany z kawałkami kartofli;
– oraz zalewajkę – czyli “chudą” zupę, w której kostki kartofli zalewa się zakwasem żytnim bądź chlebowym.

Bazę na żur albo barszcz biały można kupić

Wykonanie zakwasu na wymienione wyżej zupy nie jest trudne, chociaż nie każdemu wyjdzie za pierwszym podejściem. Na portalach kulinarnych znaleźć można dziesiątki instrukcji, jak zrobić zakwas, którymi warto się posłużyć. Używając jednakże domowy zakwas należy zaplanować gotowanie zupy z kilkudniowym wyprzedzeniem. Z tej przyczyny, gdy chrapka np. na żurek najdzie was znienacka, warto sięgnąć po gotowy zakwas, który sprzedawany jest w wygodnych butelkach, które wystarczają na ugotowanie obiadu dla całej rodziny. W sklepach spożywczych, zarówno tych internetowych, jak i tradycyjnych, bez trudu kupimy zakwasy z mąki żytniej czy pszennej, na bazie których przyrządzimy smakowity barszcz biały i tradycyjny żurek staropolski lub śląski.

Lokalizacja firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]

Sprawdź również

  • Derka dla konia - wybieraj z szerokiego asortymentu
  • Na weselu, w hotelu, w restauracji – serwuj napoje ze słoja z kranikiem
  • Idealny prezent – kolczyki z kryształkami Swarovskiego
  • Kiszonki to zdrowie – kilka słów o ogórkach kiszonych
  • Opakowania szklane na alkohole – ozdoba wesel i imprez
W Kulinaria Robienie zakupów

Ostatnie wpisy

  • Graficzny projekt gazety korporacyjnej
  • Pomysły na jubileusz firmy
  • Interesujesz się malarstwem cyfrowym? Zapisz się na kurs Photoshop
  • Czym zachęcić nastolatka do czytania? Kupuj mu książki młodzieżowe!
  • Platforma rowerowa na hak – co powinieneś o niej wiedzieć?

Kategorie

  • Aranżacja i wyposażenie wnętrz
  • Automatyka przemysłowa
  • Bezpieczeństwo
  • Biżuteria i kosztowności
  • Branża budowlana
  • Branża prawna
  • Finanse i rachunkowość
  • Hobby
  • Kosmetyki
  • Kulinaria
  • Motoryzacja
  • Podróżowanie
  • Porady i ciekawostki
  • Reklama i marketing
  • Robienie zakupów
  • Spedycja, transport, logistyka
  • Sport
  • Strony internetowe
  • Szkolnictwo
  • Technologie
  • Usługi
  • Zagadnienia informatyczne
  • Zdrowie

You May Like

  • Kulinaria
  • Robienie zakupów

Metody postarzania deski panelowej

  • Kulinaria
  • Robienie zakupów

Drukarki 3D do profesjonalnych zastosowań

  • Kulinaria
  • Robienie zakupów

Listwy podłogowe a styl pomieszczenia – jakie wybrać?

  • Kulinaria
  • Robienie zakupów

Akcesoria na imprezy – słoik z kranikiem

  • Kulinaria
  • Robienie zakupów

Buty do jazdy konnej – sztyblety czy oficerki?

  • Kulinaria
  • Robienie zakupów

Podłogi trójwarstwowe – odporne na wilgoć i skoki temperatur

Copyright © Gorące rozmowy o biznesie 2023.