Znajdź żurek staropolski w butelce.
W ostatnich latach coraz rzadziej spożywamy dwudaniowe obiady. Przez chroniczny pośpiech, co generuje potrzebę natychmiastowego nasycenia się, chętnie porzucamy myśl o zupie, ograniczając się do posiłków niegdyś serwowanych zazwyczaj jako to drugie danie. Niemniej jednak typowo polskie zupy, jak np. barszcz biały oraz żurek, długo jeszcze będą nam towarzyszyć. Nawet jeśli samodzielnie przyrządzamy je już wyłącznie sporadycznie, to nieprzerwanie stanowią one stałą pozycje w ofercie lokalów oraz restauracji z rodzimą kuchnią, jak również są zwyczajowo serwowane w trakcie świąt Bożego Narodzenia i Wielkiej Nocy.
Żurek a barszcz biały – barszcz biały i żurek – różnica tkwi nie tylkow zakwasie
Kiedy zapyta się obywatela polski o białą zupę gotowaną na mącznym zakwasie, to bezzwłocznie przywoła on albo żurek albo barszcz biały. Wiele osób wręcz nie wie, że to dwa odmienne potrawy, stosując te nazwy zamiennie. Tymczasem zwyczajowo żurek przyrządza się na zakwasie mąki żytniej, z kolei barszcz biały – z zakwasu na mące pszennej. Lecz to nie jedyne, co odróżnia te zupy, choć warto zdecydowanie zaakcentować, że nie ma jednej obowiązującej receptury na barszcz biały i drugiej na żurek. Gotowanie jest przecież sztuką, a każde danie jest odbiciem osobistych upodobań i zdolności kucharza. Co jednakże da się wymienić to fakt, iż w barszczu białym zwykle znajdziemy więcej włoszczyzny oraz grzybów. Barszcz zabiela się również tradycyjnie mlekiem, a do jego zakwaszenia w zastępstwie zakwasu mącznego można wykorzystać sok z ogórków kwaszonych bądź z kapusty kiszonej. Tymczasem z żurkiem sprawa jest bardziej zagmatwana, bo w ramach tej rodziny zup można wydzielić trzy warianty:
– nie za gęsty, lekki żurek, zabielany obficie śmietaną i przyprawiany sporą ilością majeranku, podaje się go przeważnie z chlebem i jajkiem;
– gęsty, kwaskowaty żur sporządzany zazwyczaj ze sporą ilością ząbków czosnku, opcjonalnie na zakwasie z mąki gryczanej i owsianej, serwowany z kawałkami kartofli;
– oraz zalewajkę – czyli “chudą” zupę, w której kostki kartofli zalewa się zakwasem żytnim bądź chlebowym.
Bazę na żur albo barszcz biały można kupić
Wykonanie zakwasu na wymienione wyżej zupy nie jest trudne, chociaż nie każdemu wyjdzie za pierwszym podejściem. Na portalach kulinarnych znaleźć można dziesiątki instrukcji, jak zrobić zakwas, którymi warto się posłużyć. Używając jednakże domowy zakwas należy zaplanować gotowanie zupy z kilkudniowym wyprzedzeniem. Z tej przyczyny, gdy chrapka np. na żurek najdzie was znienacka, warto sięgnąć po gotowy zakwas, który sprzedawany jest w wygodnych butelkach, które wystarczają na ugotowanie obiadu dla całej rodziny. W sklepach spożywczych, zarówno tych internetowych, jak i tradycyjnych, bez trudu kupimy zakwasy z mąki żytniej czy pszennej, na bazie których przyrządzimy smakowity barszcz biały i tradycyjny żurek staropolski lub śląski.
Lokalizacja firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]