Chcesz kupić kiszoną kapustę? Powinieneś odwiedzić tę stronę.
Niepowtarzalny smak kapusty kwaszonej jest bezsprzecznie częścią środkowoeuropejskiej kultury kulinarnej. Jest ona komponentem licznych potraw i przeciętny Polak bardzo często kładzie ją na swoim talerzu. I popieramy to, gdyż kwaszona kapusta to niezwykle zdrowe pożywienie.
Kiszona kapusta – dlaczego warto jeść?
Kapusta kwaszona, albo kiszona, bo tych dwóch określeń używa się wymiennie, to jeden z tych artykułów żywnościowych, które odkryto w wyniku dążenia człowieka do znalezienia metody na długie przechowywanie strawy. Drobniutko poszatkowane liście białej kapusty są zdatne do spożycia przez parę miesięcy na skutek poddania działaniu fermentacji mlekowej. Kiedyś jedzenie kapusty kwaszonej pozwalało uzupełnić potrzebne witaminy czy składniki odżywcze, których pozyskanie zimą było zdecydowanie trudniejsze aniżeli współcześnie. A wypada zaakcentować, iż w kapuście kwaszonej jest dużo substancji koniecznych dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. To świetne źródło witaminy A, witaminy K wzmacniającej układ sercowo-naczyniowy i kości oraz mającej między innymi właściwości przeciwbólowe i antybakteryjne, jak również witaminy C, która zwiększa odporność na przeziębienia. W kwaszonce tej znajdują się też inne kluczowe dla zdrowia witaminy, a więc te z grupy B (jak B2, B6, B9). Poza tym, kapusta kiszona to źródło między innymi kwasów tłuszczowych omega-3, potasu i wapnia. Zarazem to pożywienie o niskiej wartości kalorycznej, z tej przyczyny zaleca się jego spożycie osobom na diecie.
W jakich daniach wykorzystuje się kapustę kiszoną?
Kapusta kwaszona na naszych stołach pojawia się zarówno jako dodatek do potraw, jak i jako kluczowy ich składnik. Na surowo z reguły spożywa się ją w formie surówki z cebulą oraz marchewką, która współgra z daniami z kartofli oraz ryb, a niekiedy na słodko – oprószoną odrobina cukru. To także składnik, który znakomicie harmonizuje z grzybami oraz mięsem, w związku z tym robi się z niej farsz do krokietów, pierogów czy łazanek. Oczywiście, bez kiszonej kapusty nie zaistniałyby tradycyjne polskie dania – kapuśniaka, góralskiej kwaśnicy albo bigosu.
W zasadzie każda rodzina posiada własny sposób na kwaszoną kapustę, lecz dzisiaj nieczęsto przygotowuje się ją w domu, bo nie ma już konieczności gromadzenia produktów spożywczych na czas zimy. Kwaszoną kapustę w małych i wielkich woreczkach bez przeszkód znaleźć można w dowolnym sklepie osiedlowym, a także można złożyć na nią zamówienie przez internet. Wytwórcy mają w swoim asortymencie również kapustę kwaszoną z certyfikatem eko.
Lokalizacja firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]