Potrzebujesz soku z kapusty? Sprawdź https://superbutelki.pl/pl/c/Soki/118.
Artykuły fermentowane po latach odsunięcia na dalszy plan ponownie powróciły na polskie stoły. Do kapusty i buraków dołączają też nowe, przedtem mniej lubiane owoce oraz warzywa. Kiedy piszemy o leczniczych walorach jedzenia poddanego fermentacji nie sposób pominąć również napojów takich jak maślanka, kwas chlebowy czy rozmaitego typu soki i zakwasy z kiszonych jarzyn. Głównie te ostatnie zasługują na uwagę – pozwalają w prosty i szybki sposób dostarczyć naszemu organizmowi składniki potrzebne dla jego właściwego działania.
Sok z kiszonych buraków i kapusty – co w nich odnajdziemy?
Sok z kiszonej kapusty to napój zawierający sporo substancji mających dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Kluczowym elementem są z całą pewnością bakterie kwasu mlekowego, które są odpowiedzialne za fermentację. Sok z buraków, ogórków czy inny kwaszonek to także skarbnica witamin. Na uwagę zasługuje przede wszystkim wysokie stężenie witaminy C – zaledwie 150 ml tego napoju zawiera jej więcej niż cytryna. Soki z kiszonek powinno się też pić z uwagi na obecność witaminy E i K, witamin z grupy B oraz znaczne nasycenie solami mineralnymi.
Dlaczego trzeba pić sok z kiszonych buraków?
Sok z kiszonych buraków, ogórków czy kapusty, ze względu na obecność bakterii fermentacji mlekowej dobroczynnie oddziałuje na pracę jelit oraz naszą odporność. Dodatkowo liczne witaminy polepszają działalność układu nerwowego, łagodzą objawy depresji, cukrzycy i szkorbutu, a także pomagają radzić sobie z osłabieniem fizycznym i psychicznym. Po kiszonki winny oprócz tego sięgnąć ludzie zmagający się z chorobami układu pokarmowego, jak przykładowo wrzody dwunastnicy lub niestrawność. Pobudzają one również apetyt i działają osłonowo w trakcie leczenia antybiotykami i wzmacniają apetyt.
Lokalizacja firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]