Skip to content

Gorące rozmowy o biznesie

  • Robienie zakupów
  • Aranżacja i wyposażenie wnętrz
  • Opieka nad grobami
  • Branża budowlana
  • Zdrowie
  • Usługi

Zobacz koniecznie

Graficzny projekt gazety korporacyjnej

Pomysły na jubileusz firmy

Interesujesz się malarstwem cyfrowym? Zapisz się na kurs Photoshop

Czym zachęcić nastolatka do czytania? Kupuj mu książki młodzieżowe!

Platforma rowerowa na hak – co powinieneś o niej wiedzieć?

Superfood po polsku – soki z kwaszonych buraków i kiszonej kapusty

Podstawowe informacje o położniku

Smaczna żywność, która wytrzyma wiele miesięcy – o kiszonkach

Jaka deska na podłogę jest najlepsza?

Srebrne kolczyki z cyrkoniami

  • Home
  • Robienie zakupów
  • Smaczna żywność, która wytrzyma wiele miesięcy – o kiszonkach
  • Kulinaria
  • Robienie zakupów

Smaczna żywność, która wytrzyma wiele miesięcy – o kiszonkach

Kiszonki z warzyw znajdziesz na https://artmankiszonki.pl.

Warzywa kiszone są tak silnie zakorzenione w polskiej kuchni, że sądzimy, iż jest to wyłącznie słowiański frykas, nieczęsto przygotowywany w innych krajach świata. Tymczasem kiszone przetwory warzywne lubiane są nie tylko na starym kontynencie, ale także w Azji oraz w obu Amerykach.

Kiszonki słyną ze swoich właściwości prozdrowotnych

Badacze historii potwierdzają, że proces konserwowania pożywienia przez ich zanurzenie w solance, w roztworze octu albo w soli, znany jest ludzkości od przeszło czterech tysiące lat. Ta metoda prawdopodobnie nie została opracowana w Europie, a na terytorium dawnej Mezopotamii. Żywność poddana fermentacji z pomocą bakterii kwasu mlekowego nie psuje się, bo niskie pH zawiesiny, w której jest ona zanurzona, utrudnia rozwój bakterii przyspieszających gnicie. Kilkaset lat wstecz był to optymalny sposób, żeby wydłużyć czas przydatności do konsumpcji mięsa, warzyw i ryb niekiedy o kilka miesięcy. Stąd też pojawił się zwyczaj przygotowywania m.in. kiszonych przetworów z myślą o chłodnych miesiącach. Kiszone przetwory z warzyw od zawsze słyną z aspektów prozdrowotnych, co naturalnie jest potwierdzone. Mają one np. sporo witaminy C, dlatego marynarze statków, które miały na pokładzie kiszonki, sporadycznie cierpieli z powodu gnilca. Ciekawostką jest, że po polsku kwaszone przetwory warzywne określa się na co dzień “kiszonkami”, z kolei kiszonka to… pasza dla zwierząt np z kapusty i bobiku.

Kwaszonki na świecie

Najbardziej rozpowszechnionym kiszonym warzywem jest ogórek, rozpoznawany w zasadzie w większości rejonów świata, także w Kanadzie oraz w Stanach zjednoczonych Ameryki Północnej, gdzie ten typ przetworów z warzyw nie jest zbytnio popularna. Natomiast ogórki kwaszone są tam bodajże niesłychanie lubianym dodatkiem do hamburgerów, kanapek i hot-dogów. W Polsce oprócz ogórka, równie popularne są kiszona kapusta i buraki, z których korzysta się do przygotowania zup oraz surówek. Lecz nie tylko te warzywa da się kisić. W różnych krajach świata kisi się m.in. rzodkiew, pomidory, a także owoce (przykładowo cytryny).

Ocet i Solanka zmieniają smak oraz teksturę warzyw, nadając im chrupkość i kwaśność. Kwaszonki nie tylko z warzyw, z biegiem lat stały się fundamentem lub istotnym dodatkiem do niezliczonej liczby potraw regionalnych. Trzeba pamiętać, że smak kiszonek może być inny w oddalonych od siebie rejonach świata, ponieważ jest on zależny od dodatków do zalewy, których używa się w trakcie kwaszenia. Skutkiem tego ogórek wyprodukowany podług typowej polskiej receptury, będzie smakował inaczej niż ten zakiszony np. w Chinach.

Lokalizacja firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]

Sprawdź również

  • Jakie pieczywo powinno się kupować?
  • Skosztuj obwarzanków krakowskich
  • Wisiorki srebrne
  • Wyjątkowa biżuteria z koralem
  • Idealna ozdoba stołu – słój z kranikiem
W Kulinaria Robienie zakupów

Ostatnie wpisy

  • Graficzny projekt gazety korporacyjnej
  • Pomysły na jubileusz firmy
  • Interesujesz się malarstwem cyfrowym? Zapisz się na kurs Photoshop
  • Czym zachęcić nastolatka do czytania? Kupuj mu książki młodzieżowe!
  • Platforma rowerowa na hak – co powinieneś o niej wiedzieć?

Kategorie

  • Aranżacja i wyposażenie wnętrz
  • Automatyka przemysłowa
  • Bezpieczeństwo
  • Biżuteria i kosztowności
  • Branża budowlana
  • Branża prawna
  • Finanse i rachunkowość
  • Hobby
  • Kosmetyki
  • Kulinaria
  • Motoryzacja
  • Podróżowanie
  • Porady i ciekawostki
  • Reklama i marketing
  • Robienie zakupów
  • Spedycja, transport, logistyka
  • Sport
  • Strony internetowe
  • Szkolnictwo
  • Technologie
  • Usługi
  • Zagadnienia informatyczne
  • Zdrowie

You May Like

  • Kulinaria
  • Robienie zakupów

Bezpieczna jazda konna – toczki i kaski do jazdy konnej

  • Kulinaria
  • Robienie zakupów

Derka dla konia – rodzaje i akcesoria

  • Kulinaria
  • Robienie zakupów

Bezpieczne przewożenie sprzętu narciarskiego – dachowy uchwyt do nart

  • Kulinaria
  • Robienie zakupów

Modele i przeznaczenie kontenerów na odpady

  • Kulinaria
  • Robienie zakupów

Gdzie kupić estetyczne i funkcjonalne czapraki dla konia?

  • Kulinaria
  • Robienie zakupów

Mieszkanie w nowoczesnym stylu – sprawdź sklep Deco Skład!

Copyright © Gorące rozmowy o biznesie 2023.