Kiszonki z warzyw znajdziesz na https://artmankiszonki.pl.
Warzywa kiszone są tak silnie zakorzenione w polskiej kuchni, że sądzimy, iż jest to wyłącznie słowiański frykas, nieczęsto przygotowywany w innych krajach świata. Tymczasem kiszone przetwory warzywne lubiane są nie tylko na starym kontynencie, ale także w Azji oraz w obu Amerykach.
Kiszonki słyną ze swoich właściwości prozdrowotnych
Badacze historii potwierdzają, że proces konserwowania pożywienia przez ich zanurzenie w solance, w roztworze octu albo w soli, znany jest ludzkości od przeszło czterech tysiące lat. Ta metoda prawdopodobnie nie została opracowana w Europie, a na terytorium dawnej Mezopotamii. Żywność poddana fermentacji z pomocą bakterii kwasu mlekowego nie psuje się, bo niskie pH zawiesiny, w której jest ona zanurzona, utrudnia rozwój bakterii przyspieszających gnicie. Kilkaset lat wstecz był to optymalny sposób, żeby wydłużyć czas przydatności do konsumpcji mięsa, warzyw i ryb niekiedy o kilka miesięcy. Stąd też pojawił się zwyczaj przygotowywania m.in. kiszonych przetworów z myślą o chłodnych miesiącach. Kiszone przetwory z warzyw od zawsze słyną z aspektów prozdrowotnych, co naturalnie jest potwierdzone. Mają one np. sporo witaminy C, dlatego marynarze statków, które miały na pokładzie kiszonki, sporadycznie cierpieli z powodu gnilca. Ciekawostką jest, że po polsku kwaszone przetwory warzywne określa się na co dzień “kiszonkami”, z kolei kiszonka to… pasza dla zwierząt np z kapusty i bobiku.
Kwaszonki na świecie
Najbardziej rozpowszechnionym kiszonym warzywem jest ogórek, rozpoznawany w zasadzie w większości rejonów świata, także w Kanadzie oraz w Stanach zjednoczonych Ameryki Północnej, gdzie ten typ przetworów z warzyw nie jest zbytnio popularna. Natomiast ogórki kwaszone są tam bodajże niesłychanie lubianym dodatkiem do hamburgerów, kanapek i hot-dogów. W Polsce oprócz ogórka, równie popularne są kiszona kapusta i buraki, z których korzysta się do przygotowania zup oraz surówek. Lecz nie tylko te warzywa da się kisić. W różnych krajach świata kisi się m.in. rzodkiew, pomidory, a także owoce (przykładowo cytryny).
Ocet i Solanka zmieniają smak oraz teksturę warzyw, nadając im chrupkość i kwaśność. Kwaszonki nie tylko z warzyw, z biegiem lat stały się fundamentem lub istotnym dodatkiem do niezliczonej liczby potraw regionalnych. Trzeba pamiętać, że smak kiszonek może być inny w oddalonych od siebie rejonach świata, ponieważ jest on zależny od dodatków do zalewy, których używa się w trakcie kwaszenia. Skutkiem tego ogórek wyprodukowany podług typowej polskiej receptury, będzie smakował inaczej niż ten zakiszony np. w Chinach.
Lokalizacja firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]