Skip to content

Gorące rozmowy o biznesie

  • Robienie zakupów
  • Aranżacja i wyposażenie wnętrz
  • Opieka nad grobami
  • Branża budowlana
  • Zdrowie
  • Usługi

Zobacz koniecznie

Sok z kiszonej kapusty i buraków – źródło witamin i soli mineralnych

Nowoczesne pokrycia dachowe to dobry wybór dla inwestora – kto je produkuje?

Urządzasz piknik? Zamów catering eventowy!

Kawa – co naleźy o niej wiedzieć

Problemy z migdałkami, czyli kiedy warto podjąć decyzję o ich wycięciu

Jak dbać o rośliny doniczkowe? Poznaj najważniejsze zasady

Serwuj napoje i trunki w beczułce z kranikiem

Cechy nowoczesnych blachodachówek

Badania psychologiczne kierowców – niezbędne dla zawodowców

Nalewka z borówki amerykańskiej – przepisy Thermomix

  • Home
  • Robienie zakupów
  • Smaczna żywność, która wytrzyma wiele miesięcy – o kiszonkach
  • Kulinaria
  • Robienie zakupów

Smaczna żywność, która wytrzyma wiele miesięcy – o kiszonkach

Kiszonki z warzyw znajdziesz na https://artmankiszonki.pl.

Warzywa kiszone są tak silnie zakorzenione w polskiej kuchni, że sądzimy, iż jest to wyłącznie słowiański frykas, nieczęsto przygotowywany w innych krajach świata. Tymczasem kiszone przetwory warzywne lubiane są nie tylko na starym kontynencie, ale także w Azji oraz w obu Amerykach.

Kiszonki słyną ze swoich właściwości prozdrowotnych

Badacze historii potwierdzają, że proces konserwowania pożywienia przez ich zanurzenie w solance, w roztworze octu albo w soli, znany jest ludzkości od przeszło czterech tysiące lat. Ta metoda prawdopodobnie nie została opracowana w Europie, a na terytorium dawnej Mezopotamii. Żywność poddana fermentacji z pomocą bakterii kwasu mlekowego nie psuje się, bo niskie pH zawiesiny, w której jest ona zanurzona, utrudnia rozwój bakterii przyspieszających gnicie. Kilkaset lat wstecz był to optymalny sposób, żeby wydłużyć czas przydatności do konsumpcji mięsa, warzyw i ryb niekiedy o kilka miesięcy. Stąd też pojawił się zwyczaj przygotowywania m.in. kiszonych przetworów z myślą o chłodnych miesiącach. Kiszone przetwory z warzyw od zawsze słyną z aspektów prozdrowotnych, co naturalnie jest potwierdzone. Mają one np. sporo witaminy C, dlatego marynarze statków, które miały na pokładzie kiszonki, sporadycznie cierpieli z powodu gnilca. Ciekawostką jest, że po polsku kwaszone przetwory warzywne określa się na co dzień “kiszonkami”, z kolei kiszonka to… pasza dla zwierząt np z kapusty i bobiku.

Kwaszonki na świecie

Najbardziej rozpowszechnionym kiszonym warzywem jest ogórek, rozpoznawany w zasadzie w większości rejonów świata, także w Kanadzie oraz w Stanach zjednoczonych Ameryki Północnej, gdzie ten typ przetworów z warzyw nie jest zbytnio popularna. Natomiast ogórki kwaszone są tam bodajże niesłychanie lubianym dodatkiem do hamburgerów, kanapek i hot-dogów. W Polsce oprócz ogórka, równie popularne są kiszona kapusta i buraki, z których korzysta się do przygotowania zup oraz surówek. Lecz nie tylko te warzywa da się kisić. W różnych krajach świata kisi się m.in. rzodkiew, pomidory, a także owoce (przykładowo cytryny).

Ocet i Solanka zmieniają smak oraz teksturę warzyw, nadając im chrupkość i kwaśność. Kwaszonki nie tylko z warzyw, z biegiem lat stały się fundamentem lub istotnym dodatkiem do niezliczonej liczby potraw regionalnych. Trzeba pamiętać, że smak kiszonek może być inny w oddalonych od siebie rejonach świata, ponieważ jest on zależny od dodatków do zalewy, których używa się w trakcie kwaszenia. Skutkiem tego ogórek wyprodukowany podług typowej polskiej receptury, będzie smakował inaczej niż ten zakiszony np. w Chinach.

Lokalizacja firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]

Sprawdź również

  • Jakie pieczywo powinno się kupować?
  • Skosztuj obwarzanków krakowskich
  • Wisiorki srebrne
  • Wyjątkowa biżuteria z koralem
  • Idealna ozdoba stołu – słój z kranikiem
W Kulinaria Robienie zakupów

Ostatnie wpisy

  • Sok z kiszonej kapusty i buraków – źródło witamin i soli mineralnych
  • Nowoczesne pokrycia dachowe to dobry wybór dla inwestora – kto je produkuje?
  • Urządzasz piknik? Zamów catering eventowy!
  • Kawa – co naleźy o niej wiedzieć
  • Problemy z migdałkami, czyli kiedy warto podjąć decyzję o ich wycięciu

Kategorie

  • Aranżacja i wyposażenie wnętrz
  • Automatyka przemysłowa
  • Bezpieczeństwo
  • Biżuteria i kosztowności
  • Branża budowlana
  • Branża prawna
  • Finanse i rachunkowość
  • Hobby
  • Kosmetyki
  • Kulinaria
  • Motoryzacja
  • Podróżowanie
  • Porady i ciekawostki
  • Reklama i marketing
  • Robienie zakupów
  • Spedycja, transport, logistyka
  • Sport
  • Strony internetowe
  • Szkolnictwo
  • Technologie
  • Usługi
  • Zagadnienia informatyczne
  • Zdrowie

You May Like

  • Kulinaria
  • Robienie zakupów

Produkty z soli himalajskiej i kamiennej – lampy solne

  • Kulinaria
  • Robienie zakupów

Skład i działanie naturalnych masek do włosów

  • Kulinaria
  • Robienie zakupów

Przepis na cafe frappe. Jak zrobić grecką kawę mrożoną w domu?

  • Kulinaria
  • Robienie zakupów

Czym zachęcić nastolatka do czytania? Kupuj mu książki młodzieżowe!

  • Kulinaria
  • Robienie zakupów

Co umożliwia antena SAT?

  • Kulinaria
  • Robienie zakupów

Akcesoria na imprezy – słoik z kranikiem

Copyright © Gorące rozmowy o biznesie 2023.