Skip to content

Gorące rozmowy o biznesie

  • Robienie zakupów
  • Aranżacja i wyposażenie wnętrz
  • Opieka nad grobami
  • Branża budowlana
  • Zdrowie
  • Usługi

Zobacz koniecznie

Graficzny projekt gazety korporacyjnej

Pomysły na jubileusz firmy

Interesujesz się malarstwem cyfrowym? Zapisz się na kurs Photoshop

Czym zachęcić nastolatka do czytania? Kupuj mu książki młodzieżowe!

Platforma rowerowa na hak – co powinieneś o niej wiedzieć?

Superfood po polsku – soki z kwaszonych buraków i kiszonej kapusty

Podstawowe informacje o położniku

Smaczna żywność, która wytrzyma wiele miesięcy – o kiszonkach

Jaka deska na podłogę jest najlepsza?

Srebrne kolczyki z cyrkoniami

  • Home
  • Porady i ciekawostki
  • Jak upiec chleb na zakwasie?
  • Kulinaria
  • Porady i ciekawostki

Jak upiec chleb na zakwasie?

Samodzielne pieczenie chleba staje się coraz popularniejsze. Można to zrobić na dwa sposoby: z drożdżami lub na zakwasie. Dziś na blogu przedstawiamy tę drugą metodę oraz produkty z naszego Wiejskiego Bazarku, które idealnie się do tego nadają.

Chleb na zakwasie – przepis podstawowy

  • 350 ml letniej wody
  • 1 łyżka stołowa soli
  • 350 g mąki pszennej typu 500 lub mąki pszennej typu 750
  • 150 g mąki żytniej typu 720
  • 1 opakowanie zakwasu chlebowego żytniego z drożdżami i słodem

Opcjonalnie do ciasta można również dodać ulubione ziarna (słonecznik, dynia lub inne).

Wykonanie chleba na zakwasie w piekarniku krok po kroku

  1. Wszystkie wymienione powyżej składniki połączyć i wyrobić z nich ciasto – jego konsystencja powinna być taka, żeby odchodziło od naczynia.
  2. Przykryć (np. bawełnianą ściereczką), pozostawić na około godzinę w ciepłym miejscu.
  3. Ponownie wyrobić ciasto.
  4. Przełożyć je do formy i pozostawić do wyrośnięcia, by zwiększyło swoją objętość dwukrotnie.
  5. Nastawić piekarnik na 200°C.
  6. Gdy będzie nagrzany, włożyć chleb i piec około godzinę.

Osobom, które lubią chrupiącą skórkę, polecamy sprytny patent. By chleb był jeszcze bardziej chrupiący, a wnętrze wilgotne i miękkie, do rozgrzewającego się piekarnika warto wstawić miskę z wodą, którą wyjmujemy przed włożeniem ciasta.

Wykonanie chleba na zakwasie w automacie krok po kroku

  1. Do miski automatu dodać składniki według kolejności podanej powyżej w przepisie podstawowym.
  2. Ustawić automat na program bazowy (basic).
  3. Po upieczeniu wyjąć – chleb na zakwasie jest gotowy do spożycia!

Po co stosuje się zakwas?

Za tym, by piec chleb na zakwasie, przemawia kilka istotnych zalet, a są nimi:

  • przedłużona świeżość pieczywa,
  • ładny kolor wypieków,
  • chrupiąca skórka,
  • soczysty miękisz.

Chleb na zakwasie ma niższy indeks glikemiczny niż ten na drożdżach, dlatego jest bardziej wskazany u osób chorujących na cukrzycę lub borykających się ze zbyt wysokim poziomem cukru. To również doskonała opcja dla osób, które z powodów zdrowotnych lub innych zrezygnowały z glutenu – łatwiej przygotować taki wypiek na zakwasie niż na drożdżach.

3 rodzaje zakwasów

W ofercie naszego niedawno otworzonego Wiejskiego Bazarku – poza warzywami i owocami dostarczanymi przez małopolskich rolników i sadowników – znaleźć można również 3 rodzaje zakwasów:

  • Zakwas chlebowy żytni z drożdżami i słodem
  • Zakwas chlebowy pszenny z drożdżami i słodem
  • Zakwas chlebowy orkiszowy z drożdżami i słodem

Zakwasy na chleb dzielą się na płynne lub w proszku. Atutem tego drugiego rodzaju – a właśnie taki znajduje się w naszej ofercie – jest to, iż nadaje się on do natychmiastowego użycia.

Niewielka zawartość saszetki, składająca się m.in. z suszonych drożdży i kultur starterowych zakwasu, wystarczy, by w połączeniu z mąką, wodą i solą, powstał chrupiący chleb.

Źródło tekstu: https://superbutelki.pl/pl/blog/Jak-upiec-chleb-na-zakwasie/46

W Kulinaria Porady i ciekawostki

Ostatnie wpisy

  • Graficzny projekt gazety korporacyjnej
  • Pomysły na jubileusz firmy
  • Interesujesz się malarstwem cyfrowym? Zapisz się na kurs Photoshop
  • Czym zachęcić nastolatka do czytania? Kupuj mu książki młodzieżowe!
  • Platforma rowerowa na hak – co powinieneś o niej wiedzieć?

Kategorie

  • Aranżacja i wyposażenie wnętrz
  • Automatyka przemysłowa
  • Bezpieczeństwo
  • Biżuteria i kosztowności
  • Branża budowlana
  • Branża prawna
  • Finanse i rachunkowość
  • Hobby
  • Kosmetyki
  • Kulinaria
  • Motoryzacja
  • Podróżowanie
  • Porady i ciekawostki
  • Reklama i marketing
  • Robienie zakupów
  • Spedycja, transport, logistyka
  • Sport
  • Strony internetowe
  • Szkolnictwo
  • Technologie
  • Usługi
  • Zagadnienia informatyczne
  • Zdrowie

You May Like

  • Kulinaria
  • Porady i ciekawostki

Co to jest światło niebieskie i jak się przed nim chronić?

  • Kulinaria
  • Porady i ciekawostki

Jak przyciemnić srebro przy pomocy gotowanych jajek?

  • Kulinaria
  • Porady i ciekawostki

Żurek, żur, barszcz biały – czym charakteryzują się te zupy

  • Kulinaria
  • Porady i ciekawostki

Ile może stać otwarte wino?

  • Kulinaria
  • Porady i ciekawostki

Marketing mix – elementy składowe (4P) i przykłady

  • Kulinaria
  • Porady i ciekawostki

Jak zacząć przygodę z automatyką i robotyką?

Copyright © Gorące rozmowy o biznesie 2023.