Skip to content

Gorące rozmowy o biznesie

  • Robienie zakupów
  • Aranżacja i wyposażenie wnętrz
  • Opieka nad grobami
  • Branża budowlana
  • Zdrowie
  • Usługi

Zobacz koniecznie

Graficzny projekt gazety korporacyjnej

Pomysły na jubileusz firmy

Interesujesz się malarstwem cyfrowym? Zapisz się na kurs Photoshop

Czym zachęcić nastolatka do czytania? Kupuj mu książki młodzieżowe!

Platforma rowerowa na hak – co powinieneś o niej wiedzieć?

Superfood po polsku – soki z kwaszonych buraków i kiszonej kapusty

Podstawowe informacje o położniku

Smaczna żywność, która wytrzyma wiele miesięcy – o kiszonkach

Jaka deska na podłogę jest najlepsza?

Srebrne kolczyki z cyrkoniami

  • Home
  • Porady i ciekawostki
  • Co zrobić z owocami z nalewki? Sprytne patenty
  • Kulinaria
  • Porady i ciekawostki

Co zrobić z owocami z nalewki? Sprytne patenty

Osoby, które produkują na własną rękę domowe alkohole na bazie spirytusu lub wódki, czasami mogą stanąć przed dylematem: co zrobić z owocami z nalewki? Wystarczy postawić na owocowy recykling i użyć ich do przetworów, ciast, deserów lub innych przekąsek.

Co zrobić z owocami z nalewki?

Według podstawowej reguły, której przestrzegają prawie wszyscy amatorzy domowych nalewek, owoce z nalewki można podzielić na 2 podstawowe kategorie: miękkich oraz twardych. Do pierwszej grupy można zaliczyć m.in. truskawki, czereśnie, maliny, wiśnie, do drugiej dziką różę, dereń, głóg i wszystkie gatunki orzechów. Miękkie, smaczne owoce można od razu zjeść, bez żadnej obróbki, a drugą kategorię zaleca się ponownie destylować.

Pomysłów na wykorzystanie owoców z nalewki jest całe mnóstwo. Wiele osób raz jeszcze maceruje owocowy wsad i po dodaniu cukru oraz wysokoprocentowego alkoholu robi z nich kolejną porcję nalewki. Inna szkoła to wykorzystanie tych owoców i finalne dodanie ich do pierwszej partii nalewki. Owoce wystarczy odcedzić, a następnie zalać wodą, po jakimś czasie połączyć z pozostałą częścią domowego trunku i przelać do butelek na nalewki. Dzięki temu zabiegowi nalewka będzie jeszcze bardziej owocowa i aromatyczna, ale o mniejszej, procentowej mocy.

Owoce z nalewki można również zalać stosunkowo niskoprocentowym alkoholem – na przykład białym winem. Po około 2 tygodniach powstanie z nich smaczne wino o owocowym aromacie. Najlepiej do tego celu użyć wina wytrawnego lub półwytrawnego. Owoce z nalewki można również zalać 40% czystą wódką – po kilku tygodniach powstanie smakowy, wysokoprocentowy trunek.

Owoce z nalewki można wysuszyć – tym sposobem powstanie coś na kształt chrupiącej przekąski dla dorosłych na piątkowy czy sobotni wieczór. Inny na nie pomysł to przetarcie je przez sitko. Powstałą w ten sposób papkę można wzbogacić miodem i stosować jako sos do naleśników lub innych deserów. Owoce z nalewki można również zmiksować w sokowirówce, a powstały w jej wyniku gęsty sos dodawać do herbaty lub ciasta.

Owoce można zasypać cukrem, a w dniu, gdy chcemy je zjeść, zanurzać w rozpuszczonej czekoladzie. Przed oblaniem czekoladą wystarczy je delikatnie zamrozić, żeby nie puszczały soku. Można również wypełnić je słodką zawartością (np. czekoladą), a dopiero później oblewać czekoladą. Co jeszcze zrobić z owocami z nalewki? Potraktować jako dodatek do grzańca lub kieliszka wypełnionego domową nalewką, ale także jako ozdobę talerza lub miseczki z deserem.

Co zrobić z owocami pigwowca lub pigwy z nalewki?

Owoce pigwy lub pigwowca można zalać winem – to pierwszy na nie sposób. Kolejny? Zrobienie z nich konfitury. Pokrojone na dość drobne kawałki owoce łączymy z cukrem (w proporcji 1,2 kg owoców na 1 kg cukru), zalewamy szklanką wody, a następnie gotujemy 30-60 minut, aż owoce zmienią kolor na pomarańczowy i zmiękną. Konfitura z pigwy to doskonały dodatek do herbaty, duszonych i pieczonych mięs oraz wielu innych dań. Z kolei z owoców pigwowca z nalewki (najlepiej je zmiksować) polecamy zrobić marmoladę. W połączeniu z dynią będzie doskonałym dodatkiem do deserów, ciast i naleśników.

Co zrobić z owocami aronii z nalewki?

Owoce pochodzące z robienia nalewki z aronii można oczywiście raz jeszcze macerować, jednak smak drugiej partii trunku nie będzie już tak dobry i intensywny jak pierwszej tury. Aronię można również przetrzeć przez sitko lub skorzystać z wyciskarki do soków. Tak przygotowany owocowy mus nadaje się do ciast, deserów lub jako dodatek do mięs. Można łączyć różne smaki, jednak ponowną destylację należy przeprowadzać oddzielnie – każdy macerat w osobnym naczyniu. Aronia z nalewki pasuje smakiem do innych owoców – na przykład jabłek lub gruszek. Ostatni na nią pomysł to zalanie winem i pozostawienie na kilkanaście dni. Trunek nabierze owocowego aromatu, pięknego koloru oraz odrobinę więcej mocy.

Źródło tekstu: https://superbutelki.pl/pl/blog/Co-zrobic-z-owocami-z-nalewki-Sprytne-patenty/11

Sprawdź również

  • Gdzie i jak wywieźć stare meble? Poradnik dla mieszkańców Małopolski
  • Światło dzienne w mieszkaniu. Dlaczego warto zadbać o odpowiednią ilość naturalnego światła?
  • Food pairing – odkryj nowe połączenia smakowe
  • Krakowska Piekarnia Pochopień
  • Jakie buty na siłownię warto wybrać? Sprawdź polecane modele
W Kulinaria Porady i ciekawostki

Ostatnie wpisy

  • Graficzny projekt gazety korporacyjnej
  • Pomysły na jubileusz firmy
  • Interesujesz się malarstwem cyfrowym? Zapisz się na kurs Photoshop
  • Czym zachęcić nastolatka do czytania? Kupuj mu książki młodzieżowe!
  • Platforma rowerowa na hak – co powinieneś o niej wiedzieć?

Kategorie

  • Aranżacja i wyposażenie wnętrz
  • Automatyka przemysłowa
  • Bezpieczeństwo
  • Biżuteria i kosztowności
  • Branża budowlana
  • Branża prawna
  • Finanse i rachunkowość
  • Hobby
  • Kosmetyki
  • Kulinaria
  • Motoryzacja
  • Podróżowanie
  • Porady i ciekawostki
  • Reklama i marketing
  • Robienie zakupów
  • Spedycja, transport, logistyka
  • Sport
  • Strony internetowe
  • Szkolnictwo
  • Technologie
  • Usługi
  • Zagadnienia informatyczne
  • Zdrowie

You May Like

  • Kulinaria
  • Porady i ciekawostki

Superfood po polsku – soki z kwaszonych buraków i kiszonej kapusty

  • Kulinaria
  • Porady i ciekawostki

Pomysły na jubileusz firmy

  • Kulinaria
  • Porady i ciekawostki

5 mitów o kamieniach syntetycznych

  • Kulinaria
  • Porady i ciekawostki

Minerały dla urody. Jakie kamienie szlachetne poprawią twój wygląd?

  • Kulinaria
  • Porady i ciekawostki

Portal wiedzy o zdrowiu – jak racjonalnie z niego korzystać?

  • Kulinaria
  • Porady i ciekawostki

Po latach chętnie wrócisz do sesji noworodkowej

Copyright © Gorące rozmowy o biznesie 2023.