Skip to content

Gorące rozmowy o biznesie

  • Robienie zakupów
  • Aranżacja i wyposażenie wnętrz
  • Opieka nad grobami
  • Branża budowlana
  • Zdrowie
  • Usługi

Zobacz koniecznie

Wszystko o ginekologu

Dżem malinowy i malinowo-jabłkowy – domowe przepisy

Potrzebny sprzęt dla motocyklisty

Sól himalajska i kłodawska – zastosowanie i właściwości

Systemy rynnowe – istotna część konstrukcji dachu

Etykiety i kapturki termokurczliwe – akcesoria do alkoholu

Kto może skorzystać z metody kasowej?

Najpiękniejsze miejsca w Małopolsce

Agencja SEO – co może zaoferować Twojej firmie?

Uhuru, Mawenzi i Shira – wyprawa na Kilimandżaro

  • Home
  • Porady i ciekawostki
  • Co zrobić z owocami z nalewki? Sprytne patenty
  • Kulinaria
  • Porady i ciekawostki

Co zrobić z owocami z nalewki? Sprytne patenty

Osoby, które produkują na własną rękę domowe alkohole na bazie spirytusu lub wódki, czasami mogą stanąć przed dylematem: co zrobić z owocami z nalewki? Wystarczy postawić na owocowy recykling i użyć ich do przetworów, ciast, deserów lub innych przekąsek.

Co zrobić z owocami z nalewki?

Według podstawowej reguły, której przestrzegają prawie wszyscy amatorzy domowych nalewek, owoce z nalewki można podzielić na 2 podstawowe kategorie: miękkich oraz twardych. Do pierwszej grupy można zaliczyć m.in. truskawki, czereśnie, maliny, wiśnie, do drugiej dziką różę, dereń, głóg i wszystkie gatunki orzechów. Miękkie, smaczne owoce można od razu zjeść, bez żadnej obróbki, a drugą kategorię zaleca się ponownie destylować.

Pomysłów na wykorzystanie owoców z nalewki jest całe mnóstwo. Wiele osób raz jeszcze maceruje owocowy wsad i po dodaniu cukru oraz wysokoprocentowego alkoholu robi z nich kolejną porcję nalewki. Inna szkoła to wykorzystanie tych owoców i finalne dodanie ich do pierwszej partii nalewki. Owoce wystarczy odcedzić, a następnie zalać wodą, po jakimś czasie połączyć z pozostałą częścią domowego trunku i przelać do butelek na nalewki. Dzięki temu zabiegowi nalewka będzie jeszcze bardziej owocowa i aromatyczna, ale o mniejszej, procentowej mocy.

Owoce z nalewki można również zalać stosunkowo niskoprocentowym alkoholem – na przykład białym winem. Po około 2 tygodniach powstanie z nich smaczne wino o owocowym aromacie. Najlepiej do tego celu użyć wina wytrawnego lub półwytrawnego. Owoce z nalewki można również zalać 40% czystą wódką – po kilku tygodniach powstanie smakowy, wysokoprocentowy trunek.

Owoce z nalewki można wysuszyć – tym sposobem powstanie coś na kształt chrupiącej przekąski dla dorosłych na piątkowy czy sobotni wieczór. Inny na nie pomysł to przetarcie je przez sitko. Powstałą w ten sposób papkę można wzbogacić miodem i stosować jako sos do naleśników lub innych deserów. Owoce z nalewki można również zmiksować w sokowirówce, a powstały w jej wyniku gęsty sos dodawać do herbaty lub ciasta.

Owoce można zasypać cukrem, a w dniu, gdy chcemy je zjeść, zanurzać w rozpuszczonej czekoladzie. Przed oblaniem czekoladą wystarczy je delikatnie zamrozić, żeby nie puszczały soku. Można również wypełnić je słodką zawartością (np. czekoladą), a dopiero później oblewać czekoladą. Co jeszcze zrobić z owocami z nalewki? Potraktować jako dodatek do grzańca lub kieliszka wypełnionego domową nalewką, ale także jako ozdobę talerza lub miseczki z deserem.

Co zrobić z owocami pigwowca lub pigwy z nalewki?

Owoce pigwy lub pigwowca można zalać winem – to pierwszy na nie sposób. Kolejny? Zrobienie z nich konfitury. Pokrojone na dość drobne kawałki owoce łączymy z cukrem (w proporcji 1,2 kg owoców na 1 kg cukru), zalewamy szklanką wody, a następnie gotujemy 30-60 minut, aż owoce zmienią kolor na pomarańczowy i zmiękną. Konfitura z pigwy to doskonały dodatek do herbaty, duszonych i pieczonych mięs oraz wielu innych dań. Z kolei z owoców pigwowca z nalewki (najlepiej je zmiksować) polecamy zrobić marmoladę. W połączeniu z dynią będzie doskonałym dodatkiem do deserów, ciast i naleśników.

Co zrobić z owocami aronii z nalewki?

Owoce pochodzące z robienia nalewki z aronii można oczywiście raz jeszcze macerować, jednak smak drugiej partii trunku nie będzie już tak dobry i intensywny jak pierwszej tury. Aronię można również przetrzeć przez sitko lub skorzystać z wyciskarki do soków. Tak przygotowany owocowy mus nadaje się do ciast, deserów lub jako dodatek do mięs. Można łączyć różne smaki, jednak ponowną destylację należy przeprowadzać oddzielnie – każdy macerat w osobnym naczyniu. Aronia z nalewki pasuje smakiem do innych owoców – na przykład jabłek lub gruszek. Ostatni na nią pomysł to zalanie winem i pozostawienie na kilkanaście dni. Trunek nabierze owocowego aromatu, pięknego koloru oraz odrobinę więcej mocy.

Źródło tekstu: https://superbutelki.pl/pl/blog/Co-zrobic-z-owocami-z-nalewki-Sprytne-patenty/11

Sprawdź również

  • Gdzie i jak wywieźć stare meble? Poradnik dla mieszkańców Małopolski
  • Światło dzienne w mieszkaniu. Dlaczego warto zadbać o odpowiednią ilość naturalnego światła?
  • Food pairing – odkryj nowe połączenia smakowe
  • Krakowska Piekarnia Pochopień
  • Jakie buty na siłownię warto wybrać? Sprawdź polecane modele
W Kulinaria Porady i ciekawostki

Ostatnie wpisy

  • Wszystko o ginekologu
  • Dżem malinowy i malinowo-jabłkowy – domowe przepisy
  • Potrzebny sprzęt dla motocyklisty
  • Sól himalajska i kłodawska – zastosowanie i właściwości
  • Systemy rynnowe – istotna część konstrukcji dachu

Kategorie

  • Aranżacja i wyposażenie wnętrz
  • Automatyka przemysłowa
  • Bezpieczeństwo
  • Biżuteria i kosztowności
  • Branża budowlana
  • Branża prawna
  • Finanse i rachunkowość
  • Hobby
  • Kosmetyki
  • Kulinaria
  • Motoryzacja
  • Podróżowanie
  • Porady i ciekawostki
  • Reklama i marketing
  • Robienie zakupów
  • Spedycja, transport, logistyka
  • Sport
  • Strony internetowe
  • Szkolnictwo
  • Technologie
  • Usługi
  • Zagadnienia informatyczne
  • Zdrowie

You May Like

  • Kulinaria
  • Porady i ciekawostki

Ile może stać otwarte wino?

  • Kulinaria
  • Porady i ciekawostki

Skręcenie nadgarstka czy zwichnięcie? Objawy, diagnostyka i leczenie

  • Kulinaria
  • Porady i ciekawostki

Ekologiczne przetwory – co znajdziesz na ich etykiecie

  • Kulinaria
  • Porady i ciekawostki

Złoto inwestycyjne – sztabki czy monety?

  • Kulinaria
  • Porady i ciekawostki

5 mitów o kamieniach syntetycznych

  • Kulinaria
  • Porady i ciekawostki

Jakie mięśnie pracują podczas jazdy konnej?

Copyright © Gorące rozmowy o biznesie 2023.