Skip to content

Gorące rozmowy o biznesie

  • Robienie zakupów
  • Aranżacja i wyposażenie wnętrz
  • Opieka nad grobami
  • Branża budowlana
  • Zdrowie
  • Usługi

Zobacz koniecznie

Graficzny projekt gazety korporacyjnej

Pomysły na jubileusz firmy

Interesujesz się malarstwem cyfrowym? Zapisz się na kurs Photoshop

Czym zachęcić nastolatka do czytania? Kupuj mu książki młodzieżowe!

Platforma rowerowa na hak – co powinieneś o niej wiedzieć?

Superfood po polsku – soki z kwaszonych buraków i kiszonej kapusty

Podstawowe informacje o położniku

Smaczna żywność, która wytrzyma wiele miesięcy – o kiszonkach

Jaka deska na podłogę jest najlepsza?

Srebrne kolczyki z cyrkoniami

  • Home
  • Kulinaria

Kulinaria

  • Kulinaria
  • Robienie zakupów
  • Zdrowie

Superfood po polsku – soki z kwaszonych buraków i kiszonej kapusty

Od wieków w polskiej tradycyjnej kuchni korzysta się z kwaszonek. W ostatnich latach jednak raz za razem mówi się także o właściwościach zdrowotnych soków z kwaszonych warzyw, przede wszystkim z buraków oraz kapusty. To prawdziwy tzw. super żywność, która coraz częściej dostępna jest na półkach marketów w działach z przetworami. […]

Czytaj Dalej
  • Kulinaria
  • Robienie zakupów

Smaczna żywność, która wytrzyma wiele miesięcy – o kiszonkach

Warzywa kiszone są tak silnie zakorzenione w polskiej kuchni, że sądzimy, iż jest to wyłącznie słowiański frykas, nieczęsto przygotowywany w innych krajach świata. Tymczasem kiszone przetwory warzywne lubiane są nie tylko na starym kontynencie, ale także w Azji oraz w obu Amerykach. Kiszonki słyną ze swoich właściwości prozdrowotnych Badacze historii […]

Czytaj Dalej
  • Kulinaria
  • Robienie zakupów

Ekologiczne przetwory – co znajdziesz na ich etykiecie

Od dynamicznego rozkwitu branży żywieniowej, który zaczął się na początku XX w., wyroby konsumowane przez nas na co dzień zaczęto coraz częściej wypełniać licznymi substancjami wydłużającymi ich świeżość. Jednakże wraz z dojrzewającą świadomością konsumentów odnośnie tego, co spożywają i jak może to wpływać na ich samopoczucie, ostatnio coraz częściej szukają […]

Czytaj Dalej
  • Kulinaria
  • Robienie zakupów

Żurek, żur, barszcz biały – czym charakteryzują się te zupy

W ostatnich latach coraz rzadziej spożywamy dwudaniowe obiady. Przez chroniczny pośpiech, co generuje potrzebę natychmiastowego nasycenia się, chętnie porzucamy myśl o zupie, ograniczając się do posiłków niegdyś serwowanych zazwyczaj jako to drugie danie. Niemniej jednak typowo polskie zupy, jak np. barszcz biały oraz żurek, długo jeszcze będą nam towarzyszyć. Nawet […]

Czytaj Dalej
  • Kulinaria
  • Robienie zakupów

Zdrowy i smaczny składnik wielu potraw – kapusta kiszona

Niepowtarzalny smak kapusty kwaszonej jest bezsprzecznie częścią środkowoeuropejskiej kultury kulinarnej. Jest ona komponentem licznych potraw i przeciętny Polak bardzo często kładzie ją na swoim talerzu. I popieramy to, gdyż kwaszona kapusta to niezwykle zdrowe pożywienie. Kiszona kapusta – dlaczego warto jeść? Kapusta kwaszona, albo kiszona, bo tych dwóch określeń używa […]

Czytaj Dalej
  • Kulinaria
  • Porady i ciekawostki

Jak upiec chleb na zakwasie?

Samodzielne pieczenie chleba staje się coraz popularniejsze. Można to zrobić na dwa sposoby: z drożdżami lub na zakwasie. Dziś na blogu przedstawiamy tę drugą metodę oraz produkty z naszego Wiejskiego Bazarku, które idealnie się do tego nadają. Chleb na zakwasie – przepis podstawowy 350 ml letniej wody 1 łyżka stołowa […]

Czytaj Dalej
  • Kulinaria
  • Porady i ciekawostki

Przepis na cafe frappe. Jak zrobić grecką kawę mrożoną w domu?

Cafe frappe to prawdopodobnie najbardziej popularna kawa mrożona na świecie. A wiesz, że powstała przez przypadek? Mimo to przepis na cafe frappe przyjął się tak dobrze, że dzisiaj turyści odwiedzający Grecję pytają właśnie o nią, zamiast o tradycyjną grecką kawę parzoną w małym tygielku. Ale nie musisz jechać aż do […]

Czytaj Dalej
  • Kulinaria
  • Porady i ciekawostki

Co zrobić z owocami z nalewki? Sprytne patenty

Osoby, które produkują na własną rękę domowe alkohole na bazie spirytusu lub wódki, czasami mogą stanąć przed dylematem: co zrobić z owocami z nalewki? Wystarczy postawić na owocowy recykling i użyć ich do przetworów, ciast, deserów lub innych przekąsek. Co zrobić z owocami z nalewki? Według podstawowej reguły, której przestrzegają […]

Czytaj Dalej
  • Kulinaria
  • Porady i ciekawostki

Ile może stać otwarte wino?

Zastanawiasz się, ile może stać otwarte wino? A może myślisz, czy otwarte wino się psuje? Mimo zawartości cukru i alkoholu ten proces jest nieunikniony, jednak przy pomocy naszych porad da się wydłużyć żywotność napoczętego trunku. Ile może stać otwarte wino? O przechowywaniu wina domowej roboty pisaliśmy już na naszym blogu. […]

Czytaj Dalej
  • Kulinaria
  • Robienie zakupów

Szybka kawa wysokiej jakości – kapsułki do ekspresu

Duża część z nas nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki gorącej, aromatycznej kawy, która w kilka chwil stawia na nogi i przygotowuje na kolejny dzień pracy. Przy dobrej kawie relaksujemy się również ze znajomymi, podjadając desery na mieście i plotkując o kolegach czy dyskutując o najnowszych wydarzeniach w polityce. Napój […]

Czytaj Dalej

Ostatnie wpisy

  • Graficzny projekt gazety korporacyjnej
  • Pomysły na jubileusz firmy
  • Interesujesz się malarstwem cyfrowym? Zapisz się na kurs Photoshop
  • Czym zachęcić nastolatka do czytania? Kupuj mu książki młodzieżowe!
  • Platforma rowerowa na hak – co powinieneś o niej wiedzieć?

Kategorie

  • Aranżacja i wyposażenie wnętrz
  • Automatyka przemysłowa
  • Bezpieczeństwo
  • Biżuteria i kosztowności
  • Branża budowlana
  • Branża prawna
  • Finanse i rachunkowość
  • Hobby
  • Kosmetyki
  • Kulinaria
  • Motoryzacja
  • Podróżowanie
  • Porady i ciekawostki
  • Reklama i marketing
  • Robienie zakupów
  • Spedycja, transport, logistyka
  • Sport
  • Strony internetowe
  • Szkolnictwo
  • Technologie
  • Usługi
  • Zagadnienia informatyczne
  • Zdrowie

Copyright © Gorące rozmowy o biznesie 2023.