Artykuły fermentowane po latach odsunięcia na dalszy plan ponownie powróciły na polskie stoły. Do kapusty i buraków dołączają też nowe, przedtem mniej lubiane owoce oraz warzywa. Kiedy piszemy o leczniczych walorach jedzenia poddanego fermentacji nie sposób pominąć również napojów takich jak maślanka, kwas chlebowy czy rozmaitego typu soki i zakwasy […]
Kulinaria
Warsztaty kulinarne dla dzieci – dlaczego warto?
Dzieci kochają brać udział w gotowaniu – ozdabiać ciastka czy przynosić i wybierać składniki. Chcesz rozwijać fascynację Twojego malucha? Zapisz je na kursy gotowania dla dzieci. Z tego wpisu dowiesz się, czego uczą takie zajęcia. Atuty kursu gotowania dla dzieci Warsztaty kulinarne dla dzieci są skierowane do pociech w przedziale […]
Superfood po polsku – soki z kwaszonych buraków i kiszonej kapusty
Od wieków w polskiej tradycyjnej kuchni korzysta się z kwaszonek. W ostatnich latach jednak raz za razem mówi się także o właściwościach zdrowotnych soków z kwaszonych warzyw, przede wszystkim z buraków oraz kapusty. To prawdziwy tzw. super żywność, która coraz częściej dostępna jest na półkach marketów w działach z przetworami. […]
Smaczna żywność, która wytrzyma wiele miesięcy – o kiszonkach
Warzywa kiszone są tak silnie zakorzenione w polskiej kuchni, że sądzimy, iż jest to wyłącznie słowiański frykas, nieczęsto przygotowywany w innych krajach świata. Tymczasem kiszone przetwory warzywne lubiane są nie tylko na starym kontynencie, ale także w Azji oraz w obu Amerykach. Kiszonki słyną ze swoich właściwości prozdrowotnych Badacze historii […]
Ekologiczne przetwory – co znajdziesz na ich etykiecie
Od dynamicznego rozkwitu branży żywieniowej, który zaczął się na początku XX w., wyroby konsumowane przez nas na co dzień zaczęto coraz częściej wypełniać licznymi substancjami wydłużającymi ich świeżość. Jednakże wraz z dojrzewającą świadomością konsumentów odnośnie tego, co spożywają i jak może to wpływać na ich samopoczucie, ostatnio coraz częściej szukają […]
Żurek, żur, barszcz biały – czym charakteryzują się te zupy
W ostatnich latach coraz rzadziej spożywamy dwudaniowe obiady. Przez chroniczny pośpiech, co generuje potrzebę natychmiastowego nasycenia się, chętnie porzucamy myśl o zupie, ograniczając się do posiłków niegdyś serwowanych zazwyczaj jako to drugie danie. Niemniej jednak typowo polskie zupy, jak np. barszcz biały oraz żurek, długo jeszcze będą nam towarzyszyć. Nawet […]
Zdrowy i smaczny składnik wielu potraw – kapusta kiszona
Niepowtarzalny smak kapusty kwaszonej jest bezsprzecznie częścią środkowoeuropejskiej kultury kulinarnej. Jest ona komponentem licznych potraw i przeciętny Polak bardzo często kładzie ją na swoim talerzu. I popieramy to, gdyż kwaszona kapusta to niezwykle zdrowe pożywienie. Kiszona kapusta – dlaczego warto jeść? Kapusta kwaszona, albo kiszona, bo tych dwóch określeń używa […]
Jak upiec chleb na zakwasie?
Samodzielne pieczenie chleba staje się coraz popularniejsze. Można to zrobić na dwa sposoby: z drożdżami lub na zakwasie. Dziś na blogu przedstawiamy tę drugą metodę oraz produkty z naszego Wiejskiego Bazarku, które idealnie się do tego nadają. Chleb na zakwasie – przepis podstawowy 350 ml letniej wody 1 łyżka stołowa […]
Przepis na cafe frappe. Jak zrobić grecką kawę mrożoną w domu?
Cafe frappe to prawdopodobnie najbardziej popularna kawa mrożona na świecie. A wiesz, że powstała przez przypadek? Mimo to przepis na cafe frappe przyjął się tak dobrze, że dzisiaj turyści odwiedzający Grecję pytają właśnie o nią, zamiast o tradycyjną grecką kawę parzoną w małym tygielku. Ale nie musisz jechać aż do […]
Co zrobić z owocami z nalewki? Sprytne patenty
Osoby, które produkują na własną rękę domowe alkohole na bazie spirytusu lub wódki, czasami mogą stanąć przed dylematem: co zrobić z owocami z nalewki? Wystarczy postawić na owocowy recykling i użyć ich do przetworów, ciast, deserów lub innych przekąsek. Co zrobić z owocami z nalewki? Według podstawowej reguły, której przestrzegają […]